De situatie na de cycloon Maria

 

Op 18 september 2017 werd Dominica met geweld getroffen door Maria, een cycloon van categorie 5. De schade was aanzienlijk, de post maria 1meerderheid van de huizen verloor zijn dak en de elektrische infrastructuur was volledig verwoest. De landbouw, de op een na grootste economische activiteit van het eiland na het toerisme, is gedecimeerd. De natuur zelf, de ziel van Dominica, is verwoest door de cycloon. De bomen in de bossen waren volledig ontdaan van hun bladeren en zelfs van hun schors ... toen het eindelijk dag werd na deze vreselijke nacht ontdekten de Dominicanen een winterlandschap!

 

Geconfronteerd met deze enorme ravage hebben de Dominicanen uitzonderlijke moed en veerkracht getoond. Het hele land begon zijn huis, zijn straat, zijn dorp schoon te maken en te repareren. De wegen waren snel weer begaanbaar en de hoofdstad Roseau operationeel.

 

Momenteel worden de dingen geleidelijk weer normaal. De wegen zijn volledig vrijgemaakt, het puin is opgeruimd, de elektriciteit is Roseau-dalhersteld in Roseau, waar alles weer bijna net zo functioneert als voor de cycloon met zijn winkels, supermarkten, banken, restaurants... De belangrijkste toeristische bezienswaardigheden zijn ook opgeruimd en klaar om bezoekers te kunnen verwelkomen.

 

Bijna alle hotels hebben schade geleden, maar ook de hoteliers hebben de handen uit de mouwen gestoken en sommigen zijn al klaar om u te verwelkomen. 90% van het eiland heeft nog geen elektriciteit, dus gebruiken de meeste hotels een generator. Stromend water is op het overgrote meerderheid van het eiland aanwezig.

 

Het meest indrukwekkend is de snelheid waarmee de natuur zicht herstelt! De vegetatie groeit op een ongelooflijke manier. Hibiscus, bougainvillea en andere planten versieren opnieuw tuinen, wegen en dorpen. Boeren hebben onmiddellijk hun velden weer beplant met groenten en fruit; deze worden nu alweer op de markt van Roseau verkocht.

 

 Op het grootste deel van het eiland worden de bossen weer groen! Het is een geweldige lente op het natuureiland. Kom kijken, het is geweldig!

 

 

 

 Roseau