De nationale kledij van Dominica

De Dominicaanse cultuur is ontstaan uit een samensmelting van Caribische traditie, vermengd met de invloed van Spaanse, Engelse en Franse kolonialisten, en met de geschiedenis van de zwarte slaven.

De cultuur is een multiculturele, maar er zijn ook fundamentele waarden, kenmerken en gebruiken die overheersen. De liefde voor de natuur is misschien wel het belangrijkst.

Naast de beschermde natuurgebieden, vindt u op Dominica ook privé-tuinen, beplant met bomen en bloemen, en zeer goed onderhouden landgoederen omgeven door heggen.

Picknicken op schilderachtige plekken zoals aan de oever van een rivier, aan de voet van een klaterende waterval of bij een bron is op Dominica heel normaal.

Carnaval, Feest van de Onafhankelijkheid, is een levende uitdrukking van de culturele tradities. Het hele jaar door worden er dorpsfeesten georganiseerd die u de gebruiken en tradities van Dominica laten ontdekken.

De taal is een zeer belangrijk aspect in onze cultuur, waar Engels de voertaal is. Echter in bepaalde dorpen in het noorden, Marigot en Wesley, spreken de bewoners Kokoy (een mengeling van het Engelse Cockney-dialect, overgebleven uit de tijd van de Engelse kolonisatie, vermengd met enkele klanken van een Afrikaans dialect). Elders op het eiland spreekt men Kwéyol (een dialect gebaseerd op het Frans, de Caribische taal en Afrikaanse dialecten).

In allerlei aspecten is de invloed van buitenlandse culturen te herkennen. Terwijl de jeugd onder invloed staat van buitenlandse muzikale stromingen, crëeren zij toch, tegen de stroom in, hun eigen ritmes. De calypso, reggae en zouk blijven de populairste muzikale stromingen.

De kleurrijke en gevarieerde architectuur is een afspiegeling van geschiedenis en cultuur. Het is een erfgoed met mooie voorbeelden van Caribische kunst met invloeden uit de loop der jaren. Het harmonieuse eindresultaat is een mengeling van Caribische kunst met Franse, Engelse en Spaanse invloeden.

Een aantal monumenten uit de koloniale tijd, het merendeel religieus, burgerlijk of militair, alsmede oude plantages en fabrieken, zijn een bezoek waard. Ondanks de schade aan de monumenten die door extreme weersomstandigheden en het klimaat op het eiland worden veroorzaakt, zijn er genoeg mooie dingen op ons eiland te ontdekken.