Taal
De voertaal is Engels, alhoewel een grote meerderheid van de bevolking ook Creools spreekt (een dialect gebaseerd op het Frans, een Caribisch dialect en Afrikaans dialecten). In enkele dorpen in het noorden wordt het 'Kokoy' gesproken, wat een dialect is gebaseerd op Afrikaanse talen en het Engels.

Site Passes
Sinds 1 juni 1997 zijn bezoekers van bezienswaardigheden verplicht entreekaarten te kopen. 1 Site: US$5,  1 Week: US$12. De kaarten zijn te verkrijgen bij Cruise-agenten, Touroperators, Autoverhuurders en op andere plaatsen op het eiland.

Geld wisselen
De lokale munteenheid is de East Carribean Dollar, waarvan de koers ca. 2,6 ECD voor 1 dollar is. Op het eiland kunt met zowel de US Dollar, de Britse Pound als de Euro terecht.

Creditcards
Master Card, Visa, American Express en Traveller's cheques worden in het merendeel van de zaken geaccepteerd. U kunt geld pinnen bij verschillende banken in Roseau, Portsmouth, op het vliegveld Melville Hall.

Openingstijden
Winkels zijn open van maandag tot vrijdag van 8 uur tot 16 uur, met een middagsluiting tussen 13 uur en 14 uur. Op zaterdag zijn de winkels geopend van 8 uur to 13 uur. De banken zijn geopend van maandag tot donderdag van 8 uur tot 14 uur, vrijdag van 8 uur tot 17 uur. Zaterdags zijn ze gesloten.

De banken
Hieronder vindt u een lijst van banken op Dominica:
· Dominica Agricultural Industrial & Development Bank
· Bank of Nova Scotia
· Eastern Caribbean Central Bank
· First Caribbean International Bank
· Griffon Bank
· National Bank of Dominica
· Royal Bank of Canada

Telecommunicatie
Het telecommunicatiesysteem op Dominica is modern en betrouwbaar. Overal op het eiland bevinden zich telefooncellen. De belangrijkste mobiele telefonie-aanbieders zijn: Cable & Wireless, Digicel en Orange Caraïbe.
Dominica’s landencode is 767.

Elektriciteit
We gebruiken 220/240 volt. Voor het gebruik van 110 volts apparaten is een transformator nodig. Veel hotels bieden beide mogelijkheden aan, maar wij raden u aan bij het reserveren hiernaar te informeren.

Medische zorg
Er bevinden zich 3 ziekenhuizen op het eiland: het Marigot-ziekenhuis, het Portsmouth-ziekenhuis en de belangrijkste, het Prinses Margaret-ziekenhuis. De laatste twee ziekenhuizen hebben een Eerste Hulp. Het Prinses Margaret-ziekenhuis heeft ook een decompressiekamer voor duikongevallen. Specialisten en algemene artsen oefenen hun praktijk uit in een privé-praktijk, in een privé-kliniek of in een ziekenhuis.

Noodgevallen
Voor het waarschuwen van politie, brandweer of ambulance kiest u 999.

Veiligheid op het eiland
Op Dominica hebben we het laagste criminaliteitscijfer van alle Caribische eilanden. Toch adviseren wij bezoekers om oplettend te blijven en een misdrijf niet uit te lokken.

Tijdszone
Op Dominica is het Greenwich – 4 uur.

Klimaat
Op Dominica kunt u zonnig weer verwachten, met af en toe een regenbui. De temperatuur op het eiland is ongeveer 27 graden Celsius. Regenbuien zorgen voor het op peil houden van het waterniveau in het tropische regenwoud, de rivieren, de meren en de watervallen. Aan de kust valt ongeveer 1.780 mm regen, terwijl er in de binnenlanden 3 keer zoveel regen valt.

Vertrekbelasting
Een bezoeker die Dominica verlaat, moet 56 ECD betalen. Kinderen onder de 12 jaar zijn vrijgesteld van deze belasting. Burgers met de Canadese nationaliteit hebben een identiteitskaart met foto nodig. Franse ingezetenen kunnen maximaal 15 dagen op Dominica blijven na het tonen van een Franse identiteitskaart die nog minimaal 6 maanden geldig is op het moment van de reis. Voor een lijst van geldige identiteitsbewijzen verwijzen we u naar de officiële lijst.

Visum nodig?
U heeft geen visum nodig voor een verblijf van maximaal zes maanden. De reiziger moet we:

  • In het bezit zijn van een paspoort met een geldigheid van minstens zes maanden bij inreis, met minimaal één lege visumpagina
  • In het bezit zijn van bewijs van een retourvlucht of een vlucht naar de volgende bestemming
  • In het bezit zijn van vereiste documenten voor de eerstvolgende bestemming

 

Bezoekers van onderstaande landen kunnen maximaal 21 dagen op het eiland verblijven zonder visum.
Argentinië
België
Costa Rica
Denemarken
Duitsland
Frankrijk
Griekenland
Ierland
Israël
Italië
Japan
Luxemburg
Malta
Mexico
Noorwegen
Portugal
Spanje
Taiwan
Zuid-Korea
Zweden
Venezuela
Verenigd Koninkrijk
Verenigde Staten

Bezoekers met de Chinese, Indiase of Nigeriaanse nationaliteit hebben geen visum nodig.

* Barefoot Travel kan niet instaan voor de juistheid van bovenstaande gegevens. Informeer zelf bij de betreffende instanties naar de meest recente regels en wetgeving.